Læs mere på Haver til Mavers hjemmeside
Hareskovskolen i Værløse samarbejder med demenscenteret Bakkegården i Bagsværd om et Haver til Maver-projekt, hvor børnene har dyrkningskasser i hjemmets have sammen med beboerne
Af Ulla Skovsbøl
Tretten børn, som har det svært i skolen, har fået et udendørs frirum på demenscenteret Bakkegården i Bagsværd sammen med beboerne. Børnene går i 0.-2. klasse på Hareskovskolen i Værløse og har alle sammen særlige behov og udfordringer.
I 2016 har de tretten børn dyrket forskellige afgrøder i ti plantekasser, som er etableret i Hhjemmets have i samarbejde med Haver til Maver. Eleverne passer afgrøderne, og Bakkegårdens beboere kommer ud og er med til det, hvis de har lyst.
Demenscenteret Bakkegården har 107 beboere, som alle lider af demenssygdomme, men mange af dem er meget optagede af børnene og deres haveaktiviteter og er glade for deres havebesøg.
Eden Alternative-hjem
Bakkegården arbejder med Eden Alternatives principper. Det indebærer, at plejehjemmet skal opleves som et rigtigt hjem for dem, der bor der. Et Edenhjem skal være et hjem, hvor alle mødes i ligeværdighed som hele mennesker uanset alder, status og eventuelle diagnoser.
Inden for Eden Alternative mener man, at de såkaldte omsorgslidelser ensomhed, kedsomhed og hjælpeløshed er de værste plager for gamle mennesker på plejehjem. Mod de lidelser hjælper ingen piller. Derimod kan børn, dyr og grønne planter – de såkaldte Edenhjælpere – være med til at afhjælpe omsorgslidelserne.
I Eden-perspektiv giver samarbejdet mellem plejehjemmet og Haver til Maver rigtig god mening. Der er 17 registrerede Edenhjem i Danmark, og Bakkegården arbejder på at blive nummer 18.