Hollandsk plejehjem har fem års erfaring med unge som beboere

I byen Deventer i Holland har plejehjemmet Humanitas Deventer gennem fem år haft seks unge studerende boende sammen med de gamle beboer. Det har været en stor succes.

Af Ulla Skovsbøl

Et usædvanligt eksperiment på det hollandske plejehjem Humanitas Deventer, startede med en bygningsrenovering: Plejehjemmet skulle renovere de ældres lejligeheder, De skulles slås sammen til dobbelt størrelse for at leve op til nye standarder, og efter renoveringen var der ét værelse for enden af hver gang, som ikke kunne bruges til plejeboliger. Det gav plehjemmets direktør en ide, der gennem de seneste fem år har fået international bevågenhed fortæller Peter Daniels, der er talsmand for det hollandske plejehjem. De ekstra værelser blev lejet til unge studerende.

”Vores direktør inviterede unge studerende til at bo i de værelser, vi fik til overs, og nu har vi i har seks unge beboere ad gangen. Selv om det er et stort plejehjem med 160 gamle beboere og lige så mange medarbejdere, har det betydet store forandringer,” siger Pieter Daniels, talsmand for plejehjemmet Humanitas Deventer.

Læs mere og se flere videoer fra Holland:

En kulturforandring

De unge har været med til at gøre selve kulturen på plejehjemmet mere åben og inkluderende. På det hollandske plejehjem betaler de unge ikke husleje, og de er ikke forpligtede til at deltage i frivilligt arbejde. Det eneste, de har altid har ansvaret for, er at anrette og servere cateringmad til 60 gamle beboere, som hver dag spiser frokost og aftensmad sammen.

”De unge skal ikke fungere som frivillige, for dem har vi i forvejen 200 af, og de skal heller ikke lave medarbejdernes arbejde. Hele pointen er, at de skal være sig selv som gode naboer på lige fod med de andre beboere. De skal drikke kaffe og spille kort med dem, som man gør med sine venner og hjælpe til, når nogen har brug for det på samme måde, som man hjælper sine naboer i en gammeldags landsby, siger Peter Daniels.

Eksperimentet i Deventer har fået stor opmærksomhed ikke kun i Holland. Medier i mange lande har fortalt historien om det usædvanlige projekt:

Flere videoer om generationsmøderne i Holland:

TED-talk om hollandske generatonsmøder

Australsk dokumentar om generationsmøder i det hollandske plehjem i Deventer

Nyhedsindslag om de unge på plehjemmet i Deventer

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *