Aarhus vil bygge bro over generationskløften

Læs historien i Kristeligt Dagblad

Byrådspolitikerne i Aarhus har sat generationssolidaritet på dagsordenen. Kommunens  institutioner skal samarbejde, så børn og unge, ældre og gamle kan få relationer på tværs af alder.

Et byrådsflertal har pålagt ældresektoren og forvaltningen for børn og unge at samarbejde om at bygge bro mellem byen borgere på tværs af generationer. Dermed forsøger politikerne at realisere nogle af ideerne bag EU-året 2012, der har aktiv aldring og solidaritet mellem generationer som tema.

”Vi tror, at venskaber på tværs af alder kan føre meget godt med sig, og vi vil sende et signal om, at solidaritet og samvær mellem generationer har stor betydning, uanset om man er barn, voksen eller gammel, forklarer Kristian Würtz (S) der er rådmand for børn og ungeområdet.

Det er imidlertid ikke alle, som synes beslutningen er god. I byrådssalen stemte Venstre imod.

”Skoler og plejehjem kan godt selv finde ud af at samarbejde. Dagplejemødre besøger de gamle med børnene, og skoleelever kommer og optræder. Det er fint, som det er. Det blomster allerede nedefra, og der er ikke behov for, at den slags dikteres af politikere, ” forklarer tidligere embedslæge Kate Runge fra Venstre. Hun frygter, at den megen snak om brobygning mellem generationer bare er et skalkeskjul for nye nedskæringer på ældreplejen.

”Rationalet er, at jo flere pårørende og frivillige, man kan få til at besøge de gamle, jo færre medarbejdere behøver vi. Men det er ikke en udvikling, jeg støtter,” siger hun.

Kontorchef i kommunens afdeling for borgerinddragelse og civilsamfund, Annemarie Zacho-Broe, mener imidlertid, at den nye målsætning reelt fører til nye initiativer, som ikke har med plejesektoren at gøre.

”Vi har fået generationstemaet på dagsordenen på en helt ny måde” siger hun.

”Det er rigtigt, der allerede er mange Luciaoptog og fastelavnsfester på plejehjemmene, men det her handler ikke kun om børnehavebørn og gamle på plejehjem. Vi er begyndt at tænke generationsmødet meget bredere ind, ” siger hun.

Aarhus skal for eksempel have nyt frivillighus, og fordi generationstemaet er kommet på dagsordenen, bliver det et hus, hvor gamle og unge mødes. Det er meningen, at elever fra teknisk skole skal drive en cafe for de ældre i det nye hus som skolepraktik.

”Sådan en ordning ville aldrig være faldet os ind før. De unge får en praktikplads, de ellers ikke ville have haft, og gamle og unge får et socialt fællesskab, som kan være med til at nedbryde fordomme og øge tolerancen i begge grupper, og det er et eksempel på, at beslutningen faktisk gør en forskel,” siger Annemarie Zacho-Broe.

Læs historien i Kristeligt Dagblad

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *