Børn og bedsteforældre landet over planter frugttræer

Se artiklen på BUPL´s hjemmeside

Børn og bedsteforældre i 275 børnehaver landet over planter frugthaver med gratis træer og buske fra kampagnen Plant et Træ. Tilbuddet er så populært, at der i øjeblikket er 400 institutioner på venteliste.

I Børnehaven Baunehaven ved Skanderborg har børn og bedsteforældre haft travlt med at plante tyve frugttræer og frugt buske. Med tiden bliver det til en lille frugtplantage, hvor de kan lære om, hvordan frugt bliver til, hvordan man passer et frugttræ og ikke mindst opleve, hvor lækkert det er at spise de æbler og stikkelsbær, man selv har dyrket.

Baunehaven er en af i alt 275 institutioner, som inden for de seneste fem år har fået gratis træer og buske fra Plant et Træ – en almennyttig forening, der arbejder for at udbrede kendskabet til tæer og deres vækst og forsøger at få folk til at plante flere af dem.

Men siden tilbuddet til om gratis frugtplantager til børneinstitutionerne blev introduceret, er næsten alle de sponsorkroner, foreningen skaffer, gået til frugtplantager i børnehaver.

“Interessen har været helt overvældende. Vi havde overhovedet ingen anelse om, at det ville blive så populært,” siger foreningens kampagneleder Bjørn Døssing.

Masser af ansøgninger
Bjørn Døssing. indrykkede i sin tid en annonce i Børn&Unge for at teste interessen. Så tog han på ferie, og da han kom tilbage, kunne han dårligt nok ikke få døren til kontoret op for alle de breve, der var røget gennem brevsprækken i mellemtiden: 555 børnehaver havde søgt om at få en gratis frugtplantage. Baunehaven var en af dem.

“Vi havde ærligt talt glemt alt om det, da vi pludselig fik besked om, at nu var det vores tur,” siger børnehaveleder Laila Thorsted.

“Det er flere år siden, vi søgte, og dengang syntes vi, frugttræerne passede godt ind i vores planer om en sansehave til børnene. Men sansehaven er ikke blevet til noget, og det troede vi heller ikke frugtplantagen ville blive.”

Ikke ond vilje
Det er imidlertid ikke af ond vilje, at ‘Plant et Træ’ lader institutionerne vente så længe. Det skyldes, at det tager tid at skaffe fondsmidler og sponsorer, forklarer Bjørn Døssing. For nylig har Pickwick Te og Merrild Kaffe imidlertid støttet med ca. 100.000 kr., og det betyder, at der til efteråret bliver træer til de næste 10-12 børnehaver på ventelisten, som hele tiden vokser. I øjeblikket står ca. 400 børnehaver i kø.
Til gengæld er det eneste, institutionerne skal gøre for at få de eftertragtede træer, at arrangere en fælles plantedag for børn og bedsteforældre og gøre det til en festlig oplevelse for både børn og voksne.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *