Generationsdag i Aarhus med festtaler, balloner og samvær på tværs af alder

Den 1. oktober er i år udnævnt til ”Generationsdag” i hele Danmark. Aarhus fejrede dagen med en lang række aktiviteter for børn unge og rundt om i byens børnehaver, skoler og lokalcentre.

Klokken 12 blev dagen markeret med ballonopsending og kagespisning af en hel flok pensionister, børnehavebørn og skolelever ved byens nye frivillighedshus Folkestedet i det tidligere bymuseum.

I Aarhus har byrådet vedtaget en særlig brobygningsstrategi, som skal sikre større sammenhængskraft på tværs af generationsskel. Overalt, hvor det er muligt, skal Forvaltningen for Omsorg og Sundhed arbejde sammen med Forvaltningen for Børn og Unge.

”Der ligger en masse gode oplevelser og venter, når vi bygger bro mellem generationerne. Børn og ældre er meget nysgerrige på hinandens verdener og vil meget gerne lære mere om hinanden”, siger den fungerende rådmand for Sundhed og Omsorg, Thomas Medom.

Han holdt talen for de forsamlede generationer sammen med sin rådmandskollega, Kristian Würtz, Børn og Unge.

EU vil have generations-opgør på dagsordenen i hele Europa

Læs artiklen i Kristeligt Dagblad


Børn og gamle hygger sig sammen på ”Generationernes dag” 1. oktober og markerer EU-året for Aktiv Aldring og Solidaritet mellem Generationer. Men generationssolidaritet kan blive en varm kartoffel i fremtiden.

Gennemsnitsborgeren i EU bliver i øjeblikket fem timer ældre hver eneste dag, og med aldringen følger store samfundsøkonomiske udfordringer og risiko for alvorlige konflikter generationerne imellem.

Mandag den 1. oktober hygger børn og gamle landet over imidlertid hygge sig med hinanden for at fejre 1. oktober som Generationernes Dag. Fredelige feel-good aktiviteter på tværs af aldersskel skal markere, at 2012 er udnævnt til EU’s år for Aktiv Aldring og Solidaritet mellem Generationer.

Det er dog ikke flere hyggestunder for børn og gamle, EU primært vil have på dagordenen i år, men derimod behovet for markante ændringer i arbejdsmarkeds- social, og sundhedspolitikken overalt i medlemslandene.

Læs resten

Aarhus vil bygge bro over generationskløften

Læs historien i Kristeligt Dagblad

Byrådspolitikerne i Aarhus har sat generationssolidaritet på dagsordenen. Kommunens  institutioner skal samarbejde, så børn og unge, ældre og gamle kan få relationer på tværs af alder.

Et byrådsflertal har pålagt ældresektoren og forvaltningen for børn og unge at samarbejde om at bygge bro mellem byen borgere på tværs af generationer. Dermed forsøger politikerne at realisere nogle af ideerne bag EU-året 2012, der har aktiv aldring og solidaritet mellem generationer som tema.

”Vi tror, at venskaber på tværs af alder kan føre meget godt med sig, og vi vil sende et signal om, at solidaritet og samvær mellem generationer har stor betydning, uanset om man er barn, voksen eller gammel, forklarer Kristian Würtz (S) der er rådmand for børn og ungeområdet.

Det er imidlertid ikke alle, som synes beslutningen er god. I byrådssalen stemte Venstre imod.

”Skoler og plejehjem kan godt selv finde ud af at samarbejde. Dagplejemødre besøger de gamle med børnene, og skoleelever kommer og optræder. Det er fint, som det er. Det blomster allerede nedefra, og der er ikke behov for, at den slags dikteres af politikere, ” forklarer tidligere embedslæge Kate Runge fra Venstre. Hun frygter, at den megen snak om brobygning mellem generationer bare er et skalkeskjul for nye nedskæringer på ældreplejen.

Læs resten

Ældrekommissionen: 43 skridt mod bedre liv på plejehjem

Efter et års arbejde barsler Ældrekommissionen med 43 råd om, hvordan livet kan blive bedre for de 42.000 beboere rundt om på landets plejehjem.

Aktiviteterne på landets plejehjem er ofte alt for få, og det skal der laves om på. Det anbefaler Ældrekommissionen, der efter over et års arbejde offentliggør en rapport om ældres trivsel.

– De steder, hvor der er svagheder, drejer det sig om, at der skal flere aktiviteter ud på plejehjemmene – der er for dødt simpelthen. Sådan sagde Bjarne Hastrup, formand for kommissionen og direktør i Ældresagen til Rizaus Bureau, da rapporten blev offentliggjort torsdag den 9. februar 2012.

-Der er for mange, der føler sig ensomme, og man er selvfølgelig hjælpeløs, når man kommer til et plejehjem,

De ældres andel af befolkningen i Danmark er voksende. I dag bor godt 42.000, der er fyldt 65 år, i plejeboliger og plejehjem, og dermed er der cirka en plejehjemsplads for hver femte dansker over 80 år.

Det stigende antal ældre betyder, ifølge Bjarne Hastrup, at det bliver afgørende, at man udnytter velfærdsteknologiens muligheder. Ved at anskaffe robotstøvsugere eller strygerobotter kan plejehjemmene frigøre personale til mere social kontakt med beboerne.

Her er de 43 råd

Læs rapporten Livskvaliet og Selvbestemmelse på Plejehjem