Poul på 75 og Emil på 16 er bedstevenner

 Læs Århus Stiftstidendes interview med Ulla Skovsbøl & reportagen om Bedstevenner

Bogomtale. Emil er seksten år. Hans neongrønne piercing i det ene øjenbryn, store baggy bukser og oversize hiphopbluse står i skærende kontrast til den 74-årigel Pouls pressefolder, velstrøgne skjorte og hvide hår, men de to er bedstevenner og ses engang hver uge. De skiftes til at bestemme, hvad de skal lave sammen, men fisketure er højt på favoritlisten for dem begge to.

Poul Henckel og Emil Møller Laursen har mødt hinanden gennem Projekt Børns Bedstevenner, som med støtte fra Socialministeriet formidler kontakt mellem sårbare børn/unge og seniorer 60+ som har overskud og tid at være noget for et ungt menneske, der har det svært.

Journalist Louise Mandal fra Aarhus Stiftstidende har mødt de to bedstevenner og skrevet historien om dem i forbindelse med omtale af bogen Generationsmøder og interview med bogens forfatter Ulla Skovsbøl.

 

Det går aldrig helt i fisk for Emil og Poul

Læs artiklen med Poul og Emil i Bladet Play Family, oktober 2011 (side 38-39)

Fisketure, skakspil, hygge og alvorlig snak hører med til venskabet mellem Emil på 16 og Poul på 75. De har fundet hinanden gennem Projekt Bedsteven.

Emils fiskesnøre svirper gennem luften, og blinket glitrer i lyset, inden det plumper ned midt i dam nummer ét på Grumstrup Lystfiskecenter. Så åbner han sin cola og tænder en smøg. Han ved godt, det er en dårlig vane, men det skal også snart være slut, for han vil gerne kunne følge med kammeraterne på fodboldholdet.

Hans fiskekammerat, Poul, har derimod ingen planer om at holde op med at ryge. Han babber roligt på sin cerut, mens han holder øje med den lille orange bold i vandoverfladen, der hvor Emils fiskekrog sank ned. Den skal dykke, hvis der er bid, men den ligger bomstille. Det gør ikke Poul noget, for han har altid god tid, når han er på tur med Emil.

Poul Henckel er 75 og pensionist i Århus. Emil Møller er 16 og går i tiende klasse i Randers. De to er ”bedstevenner”, og de har mødt hinanden gennem Projekt Bedste Ven, et landsdækkende initiativ, som med støtte fra Socialministeriet formidler kontakt mellem ressourcestærke seniorer på 60+ og sårbare børn og unge. Sådan en ung er Emil.

Læs resten

Jack savner en senior-fiskeven

 Projekt Børns Bedste Ven mangler reserve-bedsteforældre til sårbare børn på Fyn. Ti børn står på venteliste til en bedsteven, skriver Fyns Stiftstidende den 14. maj 2011.

Otte-årige Jack Jensen savner en, som har lyst til at tage ham med ud at fiske, tage på cykeltur eller bygge ting i træ sammen med ham. Hans forældre er skilt, og han ser kun sin far hveranden uge, så den voksenven han leder efter, må gerne være en mand, og det vil være fint, hvis han er lidt oppe i årene – lidt lige som en bedstefar.

Projekt Bedste Ven, som er finansieret af Socialstyrelsen, vil gerne hjælpe Jack og andre sårbare børn med at finde voksenvenner i den modne alder. Bedste Ven-ordningningen rekrutterer udelukkende modne voksne over 60 som bedstevenner.

De ældre har ofte et overskud og en ro, som børnene savner, og fordi de tilhører bedsteforældregenerationen, oplever forældrene dem ikke som konkurrenter,  men det er ikke uden videre nemt, at finde seniorer, som vil gå ind i et langvarigt, forpligtende forhold til et barn de ikke er i familie med. Ti børn står på venteliste alene på Fyn.

– Børnene, vi søger venner til, har typisk brug for en voksen rollemodel. Det er helt normale børn og unge. De må ikke være behandlingskrævende. Det kan f.eks. være ensomme børn, ofte er det drenge som mangler en mandlig rollemodel, siger konsulent i Børns Bedste Ven,  Andrea Bäumer Planitzer til Fyns Stiftstidende.

Hun mener, at en god relation til en bedsteven, kan få betydning for barnet livet igennem.

Læs mere om bedsteven ordningen her

Henny blev Tobias nye Bedste takket være Projekt Bedste Ven

Læs historien om Henny og Tobias i Familie Journal i uge 2, 2011
eller i Kristeligt Dagblad

HennyOgTobias_500ok

Tobias elskede sin farmor, og var ulykkelig, da hun døde. Hans højeste ønske var en ny bedste. Nu har han fået Henny gennem Projekt Bedste Ven. 

Socialministeriet har afsat 17,7 millioner kroner over fire år til at opbygge et netværk af sårbare børn og ressourcestærke ældre, der bliver matchet i par. 

Ifølge ministeriet er der ca. 15.000 sårbare børn og unge i Danmark med spinkle familienetværk. Det er ikke syge eller behandlingskrævende børn, men  børn, som af forskellige årsager har det svært i skolen eller derhjemme.  

Bedstevennerne er ressourcestærke seniorer over 60, der melder sig frivilligt og arbejder uden løn.  Bevillingen fra ministeriet forvaltes af Servicestyrelsen og går udelukkende til tre frivillig-organisationer, som fører Projekt Bedste Ven ud i praksis, rektrutterer både børn og seniorer, godkende bedstevennerne og match dem med de rigtige børn.

Organisationerne er Børns Voksenvenner, som arbejder i Jylland og på Fyn, Dansk Folkehjælp på Sjælland, Bornholm og i Hovedstadsområdet og Den Boligsociale Fond, der arbejder på Lolland-Falster.

Læs om Tobias, Henny og Projekt Bedste Ven i bogen Generationsmødet, som udkommer på Bogforlaget Frydenlund i foråret 2011

 Læs mere om Projekt Bedsteven:
Servicestyrelsen ; Børns Voksenvenner; Dansk Folkehjælp; Den Boligsociale Fond

 Fakta om Projekt Bedste Ven  Læs resten