Ny bog om Eden Alternative på danske plejehjem

NY BOG: “Som det plejer at være derhjemme”  handler om Eden Alternatives arbejde gennem ti år med at skabe en mere menneskevenlig plejehjemskultur i Danmark. Bogen er skrevet af Ulla Skovsbøl og udkommer på forlaget Hovedland.

Bogen “Som det plejer at være derhjemme” blev lanceret den 22. marts 2018 af Aase Porsmose (i midten) og Karin Dahl (th) fra Eden Denmark sammen med forfatteren Ulla Skovsbøl (tv)

I bogen ”Som det plejer at være derhjemme” tager journalist Ulla Skovsbøl læseren med rundt på en stribe danske plejehjem, som er i gang med udviklingen af en helt ny pleje- og omsorgskultur.

Det er en kultur, der er baseret på Eden Alternatives filosofi og metode, hvor ensomhed, kedsomhed og hjælpeløshed bliver set som de værste plager for beboerne på de moderne plejehjem, og hvor der bliver arbejdet med at gøre menneskelige relationer til fundamentet i hverdagslivet.

17 registrerede Eden-hjem

Der er 17 danske plejehjem som i dag er registrede Edenhjem. De fleste er almindelige kommunale plejehjem, som ikke har flere ressourcer end alle andre tilsvarende plejehjem, men som formår at at skabe en anderledes og mere menneskevenlig kultur. Det kan lade sig gøre gennem uddannelse af medarbejderne, som fokuserer på relationsarbejdet og ved at inddrage børn, dyr og grønne planter i hverdagen som midler til at skabe indhold og relationer. Mange Eden-hjem arbejder derfor aktivt med generationsmøder med børn i alle aldre.

I et Eden-hjem skal den enkelte have mulighed for at finde frem til sin helt egen udgave af hverdagen, så han eller hun har lyst til at stå ud af sengen om morgenen og leve livet lige til det sidste åndedrag.

I bogen følger man Eden-hjemmenes arbejde, hvor både personale og beboere udfordres til at gøre op med rigide skemaer og opmuntres til at tænke i muligheder som f.eks. beboernes deltagelse i det daglige arbejde ude og inde, kæledyr, flere besøg af børn og med hjælp fra frivillige i lokalområdet og fra beboernes famililer.

Bogen kan bestilles på Eden Denmarks hjemmeside elller hos forlaget Hovedland. 


Ulla Skovsbøl: “Som det plejer at være derhjemme” 

Udgivet på Hovedland, 2018
Pris: 269,95 kr. 
Bestilling:  mail@hovedland.dk eller kontakt@edendenmark.dk

 

 

 

Britisk forsker: Børn på plejehjem virker rehabiliterende på de gamle

TV-programmet  “Old Peoples Home for Four-Years-Old” som blev vist på Channel 4 i 2017, gjorde sundheds- og rehabiliteringsforsker Melrose Stewart kendt i hele Storbritannien. Her giver hun en TED-talk om inter-generationelt samarbejde.

Dr. Melrose Stewart, lektor i fysioterapi og rehabilitering ved Birmingham Universitet, blev kendt i Storbritannien for sin medvirken i den opsigtsvækkende tv-serie på britisk Channel 4 “Old Peoples Home for Four-Years-Old”, som følger en børnehave, der gennem seks uger havde deres faste gang på et plejehjem.

Melrose Stewart og hendes medarbejdere testede de gamle beboere, før,  under (efter 3 uger) og efter forløbet med børnene gennem interviews og standard-tests, som anvendes inden for rehabiliering.

  • Sindsstemning
  • Fysisk styrke
  • Fysisk mobilitet
  • Selvhjulpenhed

Og resultaterne var overbevisende. Før forsøget var alle de gamle deltagere i en nedtrykt sindsstemning og udviste tydelige tegn på egentlig depression. Efter forsøget var alle i en langt bedre sindsstemning, og den fysiske styrke og mobilitet målt ved bl.a. “up & go” test var stærkt forbedret, konstater Melrose Stewart.

Se klip fra programmerne her

Unik dokumentar på Channel 4: Fire-årige flytter på plejehjem

Se også Channel 4s website

Britiske Channel 4 og forskere ved Birmingham University har gjort noget unikt: Gennemført et seks uger langt eksperiment på et plejehjem i Bristol, St. Monica Trust Retirement Home, hvor en gruppe på ti 4-årige kom på besøg hver dag i seks uger.

Forsøget var en overvældende succes. Hver dag var der fælles leg, liv og nysgerrige spørgsmål begge veje.

Forskerne testede under ledelse af Dr. Melrose Steward løbende de elleve frivillige ældre deltagere i forsøget og testede deres humør, motorik og hukommelse. Ved starten af forsøget havde en tredjedel af deltagerne tegn på depression. Ni ud af ti havde havde dårlig balance og faldt nemt, og generelt havde de ældre ikke den store lyst til livet mere. Efter de seks uger med børnene var resultatet bl.a., at 70 procent af plejehjemsbeboerne var i bedre humør, 80 procent  have bedre motorik, og de fleste havde en mere positiv oplevelse af livet.

I Danmark er der en tilsvarende interesse for generationsmøder og samarbejder mellem plejehjem og børnehaver og skoler. I Randers åbner landets første kominerede plejehjem og børneinstitution – Huset Nyvang – i slutningen af november.

Se flere videoer… Læs resten

Båring Efterskole spiller generationssange på P4

Bogomtale. I anledningen af udgivelsen af bogen Generationsmøder, har P4 Fyn sat temaet til debat i morgenradioen den 31.5.11 og også inviteret elever fra Båring Rytmiske Efterskole i studiet, hvor de spillede nogle af de generationssange, de har digtet om alderdom og det at blive gammel.

Generationsmøder har et kapitel om de unge på efterskolen, deres digtning og tanker om alderdom og gamle mennesker.