Britisk forsker: Børn på plejehjem virker rehabiliterende på de gamle

TV-programmet  “Old Peoples Home for Four-Years-Old” som blev vist på Channel 4 i 2017, gjorde sundheds- og rehabiliteringsforsker Melrose Stewart kendt i hele Storbritannien. Her giver hun en TED-talk om inter-generationelt samarbejde.

Dr. Melrose Stewart, lektor i fysioterapi og rehabilitering ved Birmingham Universitet, blev kendt i Storbritannien for sin medvirken i den opsigtsvækkende tv-serie på britisk Channel 4 “Old Peoples Home for Four-Years-Old”, som følger en børnehave, der gennem seks uger havde deres faste gang på et plejehjem.

Melrose Stewart og hendes medarbejdere testede de gamle beboere, før,  under (efter 3 uger) og efter forløbet med børnene gennem interviews og standard-tests, som anvendes inden for rehabiliering.

  • Sindsstemning
  • Fysisk styrke
  • Fysisk mobilitet
  • Selvhjulpenhed

Og resultaterne var overbevisende. Før forsøget var alle de gamle deltagere i en nedtrykt sindsstemning og udviste tydelige tegn på egentlig depression. Efter forsøget var alle i en langt bedre sindsstemning, og den fysiske styrke og mobilitet målt ved bl.a. “up & go” test var stærkt forbedret, konstater Melrose Stewart.

Se klip fra programmerne her

Unik dokumentar på Channel 4: Fire-årige flytter på plejehjem

Se også Channel 4s website

Britiske Channel 4 og forskere ved Birmingham University har gjort noget unikt: Gennemført et seks uger langt eksperiment på et plejehjem i Bristol, St. Monica Trust Retirement Home, hvor en gruppe på ti 4-årige kom på besøg hver dag i seks uger.

Forsøget var en overvældende succes. Hver dag var der fælles leg, liv og nysgerrige spørgsmål begge veje.

Forskerne testede under ledelse af Dr. Melrose Steward løbende de elleve frivillige ældre deltagere i forsøget og testede deres humør, motorik og hukommelse. Ved starten af forsøget havde en tredjedel af deltagerne tegn på depression. Ni ud af ti havde havde dårlig balance og faldt nemt, og generelt havde de ældre ikke den store lyst til livet mere. Efter de seks uger med børnene var resultatet bl.a., at 70 procent af plejehjemsbeboerne var i bedre humør, 80 procent  have bedre motorik, og de fleste havde en mere positiv oplevelse af livet.

I Danmark er der en tilsvarende interesse for generationsmøder og samarbejder mellem plejehjem og børnehaver og skoler. I Randers åbner landets første kominerede plejehjem og børneinstitution – Huset Nyvang – i slutningen af november.

Se flere videoer… Læs resten

Båring Efterskole spiller generationssange på P4

Bogomtale. I anledningen af udgivelsen af bogen Generationsmøder, har P4 Fyn sat temaet til debat i morgenradioen den 31.5.11 og også inviteret elever fra Båring Rytmiske Efterskole i studiet, hvor de spillede nogle af de generationssange, de har digtet om alderdom og det at blive gammel.

Generationsmøder har et kapitel om de unge på efterskolen, deres digtning og tanker om alderdom og gamle mennesker.

Børn og bedsteforældre landet over planter frugttræer

Se artiklen på BUPL´s hjemmeside

Børn og bedsteforældre i 275 børnehaver landet over planter frugthaver med gratis træer og buske fra kampagnen Plant et Træ. Tilbuddet er så populært, at der i øjeblikket er 400 institutioner på venteliste.

I Børnehaven Baunehaven ved Skanderborg har børn og bedsteforældre haft travlt med at plante tyve frugttræer og frugt buske. Med tiden bliver det til en lille frugtplantage, hvor de kan lære om, hvordan frugt bliver til, hvordan man passer et frugttræ og ikke mindst opleve, hvor lækkert det er at spise de æbler og stikkelsbær, man selv har dyrket.

Baunehaven er en af i alt 275 institutioner, som inden for de seneste fem år har fået gratis træer og buske fra Plant et Træ – en almennyttig forening, der arbejder for at udbrede kendskabet til tæer og deres vækst og forsøger at få folk til at plante flere af dem.

Men siden tilbuddet til om gratis frugtplantager til børneinstitutionerne blev introduceret, er næsten alle de sponsorkroner, foreningen skaffer, gået til frugtplantager i børnehaver.

“Interessen har været helt overvældende. Vi havde overhovedet ingen anelse om, at det ville blive så populært,” siger foreningens kampagneleder Bjørn Døssing.

Læs resten