Satspuljemidler til konference om generationssolidaritet

Social- og integrationsministeriet har bevilget 219.000 kr. til en konference om solidaritet mellem generationer, som arrangeres i et samarbejde mellem journalist Ulla Skovsbøl og to landskoordinatorer fra Eden Danmark

Pengene til konferencen kommer fra en særlig pulje under Satspuljemidlerne, som er afsat til initiativer i anledning af EU-året for Aktiv Aldring og Solidaritet mellem Generationer 2012.

Konferencen finder sted på kursuscenteret Brogården i Middelfart den 24.9.2012 med en stribe spændende oplægsholder deriblandt Asger Baunsbak-Jensen, fhv. direktør i Undervisningsministeriet, ældreforsker Anne Leonora Blaakilde og en række engagerede praktikere, som fortæller om deres erfaringer med tværgenerationelle projekter i praksis.

Arrangørerne er sygeplejerske Karin Dahl og ergoterapeut Aase Porsmose, der arbejder på at udbrede plejehjemsfilosofien Eden Alternative i Danmark og Ulla Skovsbøl, journalist og forfatter til bogen Generationsmøder.

Prisen for heldagsprogrammet er 200 kr. pr. deltager inkl. forplejning og konferencemateriale – bl.a. bogen Generationsmøder, som normalt koster 230 kr.

Studerende skubber kørestole i det aarhusianske kulturliv

Læs artiklen i Kristeligt Dagblad

En ny forening , FAFE, af studerende på ergoterapeut-uddannelsen i Århus vil frivilligt hjælpe gamle til gode oplevelser i byens kulturliv. Det giver studierelevante erfaringer og indblik i de ældres liv.

En gruppe unge kvinder småsnakker uden for elevatoren ved indgangen til Lokalcenter Møllestien i Århus. De venter på deres nye venner – en flok gamle plejehjemsbeboere. De skal på deres første udflugt sammen til Aros, op under Olafur Eliassons regnbue, den mangefarvede glorie, der svæver over kunstmuseet som byens nye vartegn.

De unge er fra Foreningen af Frivillige Ergoterapeutstuderende, FAFE. Den blev stiftet for få måneder siden af Naja Benigna og Mette Eg Jørgensen med det formål at hjælpe ældre og handicappede borgere til gode oplevelser i byens kulturliv, som de ikke længere kan opsøge selv og samtidig give de studerende et fagligt netværk og praktiske erfaringer inden for deres kommende arbejdsfelt. På bare to måneder har den nye forening fået 62 medlemmer, som er parat til at stille op som frivillige.

Overvældende opbakning fra medstuderende

”Det er helt overvældende, ” siger Mette. ”Vi er meget glade for opbakningen, for vi synes virkelig, der er brug for mere engagement på uddannelsen og flere oplevelser af, hvad vores fag kan i praksis,” siger hun.

Læs resten

Aarhus vil bygge bro over generationskløften

Læs historien i Kristeligt Dagblad

Byrådspolitikerne i Aarhus har sat generationssolidaritet på dagsordenen. Kommunens  institutioner skal samarbejde, så børn og unge, ældre og gamle kan få relationer på tværs af alder.

Et byrådsflertal har pålagt ældresektoren og forvaltningen for børn og unge at samarbejde om at bygge bro mellem byen borgere på tværs af generationer. Dermed forsøger politikerne at realisere nogle af ideerne bag EU-året 2012, der har aktiv aldring og solidaritet mellem generationer som tema.

”Vi tror, at venskaber på tværs af alder kan føre meget godt med sig, og vi vil sende et signal om, at solidaritet og samvær mellem generationer har stor betydning, uanset om man er barn, voksen eller gammel, forklarer Kristian Würtz (S) der er rådmand for børn og ungeområdet.

Det er imidlertid ikke alle, som synes beslutningen er god. I byrådssalen stemte Venstre imod.

”Skoler og plejehjem kan godt selv finde ud af at samarbejde. Dagplejemødre besøger de gamle med børnene, og skoleelever kommer og optræder. Det er fint, som det er. Det blomster allerede nedefra, og der er ikke behov for, at den slags dikteres af politikere, ” forklarer tidligere embedslæge Kate Runge fra Venstre. Hun frygter, at den megen snak om brobygning mellem generationer bare er et skalkeskjul for nye nedskæringer på ældreplejen.

Læs resten

Seniorer giver gratis lektiehjælp til eleverne på Herskind Skole

Læs artiklen i Kristeligt Dagblad

Frivillige seniorer hjælper elever på Herskind Skole med lektierne efter skoletid. Børnene klarer sig bedre i skolen og seniorerne føler sig værdsat og får et ungt, socialt netværk.

Ca. 30 af skolens elever bruger jævnligt lektiecafeen på Herskind Skole, og en del af dem kommer efter fast aftale mellem deres lærere og forældre. Andre kommer af sig selv, fordi det er hyggeligt.

”Det er godt for os at kunne henvise vores elever til lektiecafeen og vide, at her får især de udsatte børn den hjælp, de ikke kan hente derhjemme. For mange af dem er det også mindre konfliktfyldt at lave lektier sammen med Birgit eller Hans end sammen med forældrene, ” siger lærer Jette Liborius, som står for skolens konktakt til de frivillige seniorer.

Der er som regel tre seniorer ad gangen på job i lektiecafeen, men den koster ikke skolen andet end opvarmning af et klasselokale, et ugentligt frugtfad og beskedne julegaver til de frivillige.
Læs resten